Varlık içinde yokluk çekiyoruz

Varlık içinde yokluk çekiyoruz

Türkiye'nin enerji sıkıntısı çekmesini eleştiren GEMAD Başkanı Cemil Ökten, "Yeraltında bulunan 8 milyar ton kömür rezervinin sadece 100 milyonunu kullanıyoruz. Dışarıdan 1,5 milyar dolarlık kömür alıyoruz" diyerek enerji politikasının yanlışlığına işaret etti. 8 milyar ton rezerv var Genç Maden İşletmecileri Derneği Başkanı Cemil Ökten ilginç bir iddia ortaya attı. Türkiye de 8 milyar ton kömür rezervi olduğuna dikkat çeken Ökten, bu kaynakların kullanılamadığını söyledi. Kömür fiyatlarının yüzde 60 artış gösterdiğini ifade eden Ökten, "Bu artış ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Bugün Türkiye de tonu 400 dolara kömür kullanılması verimli bir enerji politikasının olmamasından kaynaklanıyor" dedi.

Tonu 150 dolara düşer Ökten, "Bizim yeteri kadar kömürümüz var. Ancak yerli kömür kullanma politikası tam olarak gelişmediği için enerji sorunları yaşıyoruz. Kendi kaynaklarımıza dayalı bir enerji politikamız olsa hem vatandaş hem de ülke ekonomisi rahat eder. Eğer kendi imkanlarımızı değerlendirirsek kömürün tonu 150 dolara kadar düşer. Türkiye petrol ve doğalgaza mahkum edilmemeli ve bu konuda bir şeyler yapılmalı" diye konuştu. Genç Maden İşletmecileri Derneği (GEMAD) Başkanı Cemil Ökten, Türkiye‘nin 8 milyar ton kömür rezervine sahip olduğunu, ancak bundan yararlanılamadığını söyledi. GEMAD Başkanı Ökten, bir süre önce gazetelerde de yer aldığı gibi ithal kömür fiyatlarında yüzde 60 civarında artış olduğunu söyledi. Bu artışın tüketiciyi, sanayiciyi ve ülke ekonomisini etkilediğini vurgulayan Ökten, Türkiye‘de tonu 400 dolara kömür kullanılmasının verimli bir enerji politikasının olmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Türkiye‘de kendi kaynaklarını dışlayan bir enerji politikası olduğunu ileri süren Ökten, şunları kaydetti: "Türkiye‘nin yeteri kadar kömürü var. Türkiye‘de yerli kömür kullanma politikası tam olarak gelişmediği için bu sorunlar yaşanıyor. Kendi kaynaklarına dayalı bir enerji politikamız olsa hem vatandaş, hem de ülke ekonomisi rahat eder. Türkiye‘nin 8 milyar ton kömür rezervi var, ancak yararlanamıyor. Bu kadar rezervin sadece 100 milyon tonunu kullanıyoruz ve dışardan 1,5 milyar dolarlık kömür ithal ediyoruz. Bunun birçok nedeni var. İl mahalli çevre kurullarında bile kullanılacak kömür ile ilgili bilimsel hatalar yapılıyor. Kalorisi ile kalite belirleniyor. 3 bin kalori ile 5 bin kaloriye sahip kömür arasında kalite farkı yoktur, enerji farkı vardır." Tonu 150 dolar olabilir İthal kömürlerin daha az kirlettiği yolunda yanlış bir kanı olduğunu da vurgulayan Ökten, "Türkiye‘deki sorun bireysel yakma şekilleridir. Ülkemizde eski yakma teknolojileri nedeniyle hava kirleniyor.

Evlerde ve sanayilerde yeni yakma teknolojileri kullanılırsa kirlilik ortadan kalkar. Bütün dünya şehir merkezlerinde kirliliğe yol açılmadan kömür kullanılıyor" dedi. Şimdi Türkiye‘nin tamamen bir doğal gaz bağımlılığına doğru gittiğini kömür rezervlerinin ise yer altında beklediğini belirten Ökten, şöyle devam etti: "1970‘li yıllarda da benzer sorun yaşandı. Petrol ucuz diye ev ve sanayilerdeki kömür sistemleri sökülüp petrolle ısınmaya geçildi. Sonra petrol krizi patladı ve kömüre dönüldü. Uzun yıllardır bu hatayı yapıyoruz. Şimdi ise doğal gaz oldu. Kömür sistemleri söküldü. Bugün ise petrol ve doğal gazın fiyatı artıyor. Yine aynı hata tekrarlanıyor. TOKİ bile merkezi ısıtma sistemlerini kömüre dayalı yapsaydı yüzde 60-70 daha ucuza ısınma imkanı olurdu. Aynısı sanayide de geçerli. Kömürlü merkezi enerji üretme sistemlerinde yeni teknoloji kullanılırsa daha rahat edilir." Kömür ithal ederek ülkeye zarar veriliyor Yurt dışından kömür ithal ederek ülkeye zarar verildiğini öne süren Ökten, "Yeni bir enerji politikası ile kendi kaynaklarımızı kullanmalıyız. Bizim kömürümüz bize yıllarca yeter. 8 milyar ton çok büyük bir rakam. Yerli kömürümüzü kullansak vatandaş 400 dolara alacağı bir ton kömüre 150 dolara sahip olabilir. Bu durum ülke ekonomisine de yılda 1,5 milyar dolar fayda da sağlar."

Kaynak: milligazete.com.tr